Danas je svetski dan čokolade. Džozef Fraj je prvu čokoladicu napravio 1847. godine. Sigurno niste znali da postoji nova vrsta čokolade, pored mlečne, tamne i bele, a to je takozvana blond čokolada. Blondi čokolada je u osnovi karamelizovana bela čokolada.
Francuska fabrika čokolade Valrhona, čije čokolade inače važe za najfinije, najelegantnije, ali i najluksuznije čokolade na svetu – je 2006. godine, pečući belu čokoladu – došla do lepe blondi nijanse, odnosno čokolade slične karamelu. U trenutku nepažnje, bela čokolada je postala karamelizovana – sa predivnim mirisom i još lepšim ukusom. Kao i mnoge velike stvari na ovome svetu – slučajnost je bila presudna. Ili možda, slučajnosti i ne postoje?
Nedavno je blondi čokolada ušla i u popis sastojaka posebne Starbucks mocha kafe, odnosno frapea. Njena tekstura je kremasta, fenomenalnog i intenzivnog ukusa koji podseća na ukus kolača, a na drugu stranu – ne previše slatkog ukusa.
Ukoliko želite da je sami napravite ne treba vam nikakva posebna oprema, samo pleh i papir za pečenje, gumena lopatica i malo strpljenja. Proces karamelizacije je najbolje raditi na laganoj vatri kako bi se izbeglo zagorevanje i može trajati od 1 do 3 sata u zavisnosti od vaše rerne i marke bele čokolade. Jedini posao koji zaista treba da uradite se svodi na mešanje čokolade svakih 10 minuta. Dobijena „plava“ čokolada se može koristiti odmah u rastopljenom obliku ili ostaviti da se ohladi i stvrdne. Koristite je u svim receptima koji zahtevaju belu čokoladu za složeniji ukus i boju, ili čak možete da je zamenite mlečnom ili tamnom čokoladom za drugačije iskustvo, možete dodati i malo soli i biće fantastična.
Koju vi čokoladu najviše volite?
#teledirekt #mts #telekomsrbija #chocolate #čokolada #blondi #wordchocolateday #svetskidančokolade